flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо розгляду апеляційних скарг прокурора та представника потерпілого - адвоката на вирок Богуславського районного суду Київської області від 30 січня 2017 року

12 квітня 2017, 14:21
Колегією суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Київської області у складі головуючого судді Гайдай Р.М., суддів Авраменка М.Г., Орла А.І., у відкритому судовому засіданні в м. Києві розглянуто  апеляційні скарги прокурора  та представника потерпілого  - адвоката на вирок Богуславського районного суду Київської області від 30 січня 2017 року, яким Сироїда А.С. визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України.
За результатами розгляду апеляційних скарг, колегія суддів вирок Богуславського суду від 30 січня 2017 року стосовно Сироїд А.С.  в частині призначеного покарання скасувала. Ухвалила в цій частині новий вирок, яким Сироїда А.С. засуджено за ч. 2 ст. 125 КК України до покарання у виді 4 місяців арешту.
На підставі ч. 1 ст. 71, ст. 72 КК України, частково приєднано невідбуту частину покарання  за попереднім вироком  Богуславського районного суду Київської області від 14 липня 2014 року та остаточно призначено покарання останньому у виді 2 років 7 місяців позбавлення волі. В решті вирок залишено без змін.
У зв’язку з неоднозначною критикою на адресу апеляційного суду під час судового розгляду справи, обгрнутованою тим, що обвинувачений є учасником бойових дій під час проведення антитерористичної операції на Сході України, Апеляційний суд Київської області додатково роз’яснює мотиви прийнятого судом рішення.
Стаття 50 КК України вказує що покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених і попередження вчинення нових злочинів.
При призначенні виду та міри покарання обвинуваченому Сироїду А.С. суд врахував ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, який згідно ст. 12 КК України є злочином невеликої тяжкості, особу обвинуваченого, котрий за місцем проживання, по місцю служби та громадською організацією «Об’єднане братерство воїнів АТО» характеризується позитивно, не працює, не одружений, є учасником бойових дій, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, обставину, що пом’якшує покарання обвинуваченого Сироїда А.С. – щире каяття, та обставину, що обтяжує покарання – рецидив злочинів.
Однак, суд першої інстанції, на думку колегії суддів, при призначенні покарання обвинуваченому Сироїду А.С. не врахував те, що останній  сім разів притягувався до кримінальної відповідальності  за вчинення злочинів проти життя та здоров’я особи та знову вчинив аналогічний злочин під час іспитового строку, маючи не зняту і не погашену судимість.
З урахуванням наведеного, колегія суддів вважає, що рішення суду про призначення покарання обвинуваченому Сироїду А.С. у виді штрафу є занадто м’яким та недостатнім для виправлення особи і попередження вчинення нових злочинів, оскільки всі вказані обставини в їх сукупності свідчать про підвищену суспільну небезпеку обвинуваченого, системний характер його протиправної поведінки, його схильність до вчинення нових злочинів.
Відповідно до ч. 3 ст. 78 КК України, у разі вчинення засудженим протягом іспитового строку нового злочину суд призначає йому покарання за правилами, передбаченими в статтях 71, 72 КК України ( призначення покарання за сукупністю вироків, правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення).
Відповідно до роз’яснень п. 26 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику призначення судами кримінального покарання», у разі, коли особа була засуджена до арешту або позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробуванням (ст. 75, 104 КК України) і в період іспитового строку вчинила новий злочин, суд зобов’язаний визначити остаточне покарання у виді позбавлення волі, зокрема й тоді, коли останнім за часом вироком призначаються більш м’які види покарання.
Обвинувачений Сироїд А.С. був засуджений вироком Богуславського районного суду Київської області від 14 липня 2014  року за ч. 1 ст. 122               (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження), ст. 71 КК України до покарання у виді позбавлення волі строком на 2 роки 6 місяців і 10 днів та на підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком  2 роки.
27 листопада 2015 року обвинувачений Сироїд А.С. вчинив новий злочин, за яким його вироком Богуславського районного суду Київської області від 30 січня 2017 року було визнано винним за ч. 2 ст. 125 КК України (умисне легке тілесне ушкодження) та призначено покарання у виді штрафу в розмірі 1700 гривень.
 

Враховуючи вищевикладене, оскільки судом першої інстанції не було застосовано кримінальний закон, який підлягав застосуванню при призначенні покарання за сукупністю вироків та призначено занадто м’яке покарання, яке не відповідає ступеню тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого, чим були порушені вимоги п. 1 ч. 1 ст. 413, 414 КПК України, суд апеляційної інстанції прийшов до висновку про необхідність скасування в цій частині вироку суду першої інстанції та постановлення нового вироку.