flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правосуддя без бар’єрів: досвід столичних судів

10 липня 2017, 15:59

За останні роки відбувається важлива трансформація у сприйнятті суспільством суті інвалідності. Головним стає питання, які безпосередньо зміни може привести суспільство задля того, щоб особи з інвалідністю відчували себе повноправними членами соціуму в усіх сферах.

В Україні вживаються заходи для забезпечення осіб з інвалідністю ефективним доступом до правосуддя на рівні з іншими категоріями громадян. З цією метою, насамперед, було створено робочу групу із забезпечення доступності суду та судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення у місті Києві, яка вже вп’яте скликає свої засідання у столиці.

Відтак, головним питанням порядку денного чергового засідання робочої групи, що відбулося 23 червня 2017 року, стало включення Державної судової адміністрації України та Вищої ради правосуддя до складу постійних членів робочої групи. Таким чином, вказані органи судової влади оцінили діяльність робочої групи як успішну та корисну, долучившись до членства в ній.

Загалом, під час засідання було окреслено низку нагальних питань, зокрема, що стосуються архітектурної доступності споруд для людей з особливими потребами. Так, учасники зібрання продовжили розпочате Апеляційним судом міста Києва на травневому засіданні робочої групи ознайомлення з тим, що зроблено і що планується зробити, аби судові установи столичного регіону стали комфортнішими. Зокрема, свої презентації на тему процесу адаптації існуючого фонду забудови до потреб інвалідів, в інтерактивній формі, представили Київський апеляційний адміністративний суд, Київський апеляційний господарський суд та Шевченківський районний суд міста Києва. Виходячи з того, що сучасне життя формує відповідні вимоги до правового та соціального захисту людей з інвалідністю, можна констатувати, що проведена робота свідчить про посилену і комплексну увагу до проблем цієї категорії населення  з боку керівництва судових установ.

Присутні висловили впевнену позицію, що поступова архітектурна доступність судів столичного регіону – чудова ілюстрація того, що створюються передумови для зручності перебування людей з особливими потребами, а також реалізуються ряд заходів, спрямованих на поліпшення доступу до правосуддя людей з обмеженими можливостями.

 

Джерело: Апеляційний суд м.Києва