flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДО УВАГИ ГРОМАДСЬКОСТІ!

12 березня 2015, 14:20

У суспільстві широкого розголосу набув інцидент, що стався 1 березня 2015 року за участі судді Макарівського районного суду Київської області Оберемка В.О., який, під час спілкування зі співробітниками Державної автомобільної інспекції використовував ненормативну лексику, погрожував застосувати зброю та підтвердив, що перебував за кермом після вживання алкоголю. 

 

Відповідно до ст. 55 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» суддя зобов’язаний дотримуватися морально-етичних принципів поведінки судді та не вчиняти дії, що ганьблять звання судді та принижують авторитет судової влади.

 

Суддя повинен бути прикладом неухильного додержання вимог закону і принципу верховенства права, присяги судді, а також дотримуватись високих стандартів поведінки, як це визначено у статті 1 Кодексу суддівської етики, затвердженого 22 лютого 2013 року з’їздом суддів України.

 

«Судді повинні завжди поводитися таким чином, щоб зберегти гідність своєї посади, а також безсторонність і незалежність судової влади. Судді повинні гідно поводити себе у своєму приватному житті» - Висновок № 3 (2002) Консультативної ради європейських суддів (КРЄС) щодо принципів та правил, які регулюють професійну поведінку суддів.

 

Зазначена поведінка судді Оберемка В.О. підриває довіру до усього суддівського корпусу України, так як дотримання етичних норм є невід'ємною частиною діяльності суддів.

 

У  зв’язку з цими подіями Верховний Суд України звернувся із відповідним  проханням невідкладно розпочати проведення перевірки та за її результатами вирішити питання про притягнення до передбаченої чинним законодавством відповідальності судді Макарівського районного суду Київської області. 

 

02 березня 2015 року відбулися збори суддів Макарівського районного суду Київської області, на яких було обговорено  цей інцидент. Судді зазначають, що така поведінка є негідною для судді, цей вчинок негативно вплинув на репутацію суду та дискредитує його в очах суспільства, принижує авторитет судової влади та порочить звання судді, та не є сумісним з перебуванням Оберемка В. О. на посаді судді, у зв’язку з чим вирішено звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Апеляційним  судом Київської області також прийнято рішення звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з відповідним поданням(публікується)