flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Апеляційного суду Київської області взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції

22 березня 2013, 11:39

Голова Апеляційного суду Київської області взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції

Голова Апеляційного суду Київської області Юрій Нечипоренко взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Роль і місце Вищих рад юстиції у формуванні суддівського корпусу», яка відбулася 21 березня 2013 року у м. Києві.

Захід організовано Вищою радою юстиції за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» з нагоди 15-річчя діяльності Вищої ради юстиції.

Вищу раду юстиції було створено 31 березня 1998 року як новий для вітчизняної правової системи конституційний орган, відповідальний за формування високопрофесійного суддівського корпусу і за прийняття рішень стосовно порушень суддями та прокурорами вимог щодо несумісності й у межах своєї компетенції про їх дисциплінарну відповідальність.

Метою Міжнародної науково-практичної конференції став аналіз та обговорення статусу, способу формування, діяльності, місця Вищих рад юстиції у правових системах інших країн, напрацювання шляхів подальшого удосконалення вітчизняного законодавства щодо Вищої ради юстиції. Крім того, акумульовано міжнародний досвід, наукові думки і результати досліджень, пов'язані зі з’ясуванням місця Вищої ради юстиції в системі органів державної влади.

За результатами конференції її учасники прийняли рішення підготувати та надати Конституційній Асамблеї додаткові пропозиції щодо статусу, складу та повноважень Вищої ради юстиції з урахуванням сучасного міжнародного досвіду.

У роботі конференції взяли участь члени Вищої ради юстиції усіх каденцій, Голова Конституційного Суду України, Голова та судді Верховного Суду України, голови та заступники голів вищих спеціалізованих й  апеляційних судів України, місцевих судів м. Києва, представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України, вищих навчальних закладів України, судді і представники Вищих рад юстиції інших країн та міжнародних експертних інституцій. 

Довідка:  

Вища рада юстиції є колегіальним, незалежним органом, а за порядком утворення та діяльності – демократичним. Конституційний склад Вищої ради юстиції – 20 членів. Враховуючи специфічні повноваження та завдання Ради, її формують глава держави, законодавча та судова гілки влади, а також прокурорська система та інститути громадянського суспільства – адвокатура, навчальні й наукові юридичні кола. Статус, повноваження, організація і порядок діяльності цього органу визначаються Конституцією України, Законом України "Про Вищу раду юстиції" та регламентом Вищої ради юстиції, який затверджується на її засіданнях. 

Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» працює в Україні з жовтня 2011 року. Мета проекту – сприяти утвердженню верховенства права в Україні через підтримку судової реформи, підвищення рівня прозорості та підзвітності судової системи, поліпшення обізнаності громадян із діяльністю судової системи та зростання довіри суспільства до судової влади. Діяльність проекту ґрунтується на досягненнях попереднього проекту USAID «Україна: верховенство права», який реалізовувався з 2006 по вересень 2011 року.