flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівник апарату Апеляційного суду Київської області взяла участь у програмі з питань судового адміністрування

23 квітня 2013, 14:23

Керівник апарату Апеляційного суду Київської області взяла участь у програмі з питань судового адміністрування

Керівник апарату Апеляційного суду Київської області Наталія Чумак виступила в якості одного з викладачів навчального курсу «Основні компоненти суду» у програмі з питань судового адміністрування, яка завершила свою роботу 19 квітня.

Рішення про проведення даного заходу було прийнято ще на початку осені 2012 року під час зустрічі Голови Державної судової адміністрації України Руслана Кирилюка з керівником Проекту «Україна: справедливе правосуддя» Девідом Майклом Воном (США). Тоді ж обговорено питання щодо створення єдиної викладацької команди для Програми з питань судового адміністрування з представників України та США, проведено огляд стандартів для курсів, цілей навчання.

Пілотній програмі з судового адміністрування передував семінар, що проходив 19-21 лютого, на якому було сформовано команду українських викладачів програми для спільного викладання з викладачами Університету штату Мічиган, визначено десять навчальних курсів. На думку організаторів, саме ці курси відповідають тим компетенціям, які є необхідними для ефективного судового адміністрування.

До міжнародної команди викладачів  Пілотного проекту увійшли:  Директор Програми з питань судового адміністрування Університету штату Мічиган Морін Коннер, викладачі вищеназваного  університету  Тімоті Діббл та  Джен Бауч , а також  викладачі Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого», Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна, Національної школи суддів, фахівці Державної судової адміністрації, Проекту USAID «Справедливе правосуддя» та представники громадських організацій.

Керівник апарату Апеляційного суду Київської області Наталія Чумак була залучена до складу міжнародної команди викладачів на запрошення Національної школи суддів України.

Серед пріоритетних навчальних тем визначили:

  • ефективне  лідерство та його функції,
  • ключові складові професії судового адміністратора в контексті місії судової системи України,  
  • стратегічне  планування, основи бюджетування і управління ресурсами,
  • управління процесом проходження справи в суді та застосування сучасних інформаційних технологій,
  • основи організаційного забезпечення діяльності апарату суду,
  • управління кадровими ресурсами,
  • професійна адаптація, навчання персоналу та  підвищення кваліфікації для працівників,
  • зв’язки судів із громадськістю.

Сама ж пілотна програма з питань судового адміністрування стартувала 8 квітня.

Як і передбачалося, її учасниками стали 40 осіб зі складу керівників  апаратів судів, їх заступників та представників територіальних управлінь Державної судової адміністрації,  який пройшли ретельний конкурсний відбір.  

Організатори навчання відмітили  професіоналізм слухачів курсу і їх високий потенціал. Проект дійсно об’єднав молодих і перспективних судових адміністраторів – людей небайдужих,  з активною життєвою позицією, глибоким розумінням вимог часу і своєї ролі у побудові ефективного суду, відданих своїй справі та здатних відстоювати власні переконання.  

Навчання проходило у вигляді тренінгів, протягом  яких  лекції  та  презентації поєднувалися із виконанням практичних вправ і завдань.

Зокрема, 16 квітня  команда у складі викладача Мічиганського університету Тімоті Діббла, Наталії Чумак та доктора юридичних наук Олександра Сердюка представила до уваги слухачів курсу навчальний модуль  «Основні компоненти судів», темою якого було управління проходженням судової справи в суді  і роль керівника апарату в організації цього процесу.

У своїй презентації Наталія Чумак представила етапи руху судової справи та функції структурних підрозділів апарату суду на кожному з них, після чого учасники отримали практичне завдання: представити  рух судової справи і відповідну  взаємодію всіх служб апарату у вигляді  програми, якість і ефективність якої можна виміряти за певними критеріями.

Саме питання критеріїв якості роботи апарату суду викликали жваву дискусію. Адже суспільству необхідно, щоб суд був доступним, справедливим, ефективним. Перед судовим адміністратором стоїть завдання не тільки  організувати колектив апарату суду та його інфраструктуру для виконання судом зовнішньої функції, а й мати можливість оцінювати результати проведеної роботи.  

Олександр Сердюк у своєму виступі представив програму «Оцінка роботи суду за допомогою карток громадського звітування», яка у багатьох країнах застосовується як ефективний інструмент адміністрування суду завдяки своєму спрямуванні на оцінку та моніторинг ситуації в окремому суді.

Жваве обговорення у робочих групах викликало наступне практичне завдання – розробка комплексної програми надання інформації у суді, яка відповідатиме за надання публічної інформації та довідкових послуг відвідувачам суду.

Учасники активно генерували творчі  ідеї та  конструктивні пропозиції щодо покращення ситуації з наданням  інформаційних послуг у суді. Модераторами цього блоку виступили Тімоті Діббл і Наталія Чумак.

19 квітня перший етап навчальної програми добіг свого кінця .

На завершення програми кожен з її учасників отримав «домашнє завдання» – підготувати власне бачення конкретних заходів для поліпшення діяльності суду, в якому працює і викласти його у вигляді письмової роботи.

Після захисту своїх робіт в червні 2013 року  учасники пілотної програми  отримають сертифікати Мічиганського університету про проходження навчання.

Організатори програми з питань судового адміністрування покладають великі надії на цю інноваційну програму, яка має стати поштовхом для впровадження комплексної системи навчання на загальнонаціональному рівні, а в подальшому сприятиме створенню школи судових адміністраторів

Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк відзначив, що в навчальному курсі із судового адміністрування охоплені всі питання, з яких необхідно мати знання судовим адміністраторам. Голова ДСА України запропонував зробити відеозапис лекційних курсів з метою подальшого їх використання при дистанційному навчанні керівників чи працівників апаратів судів. «В подальшому ДСА України має на меті, за результатами впровадження пілотного Проекту з питань судового адміністрування, створити Центр навчання судових адміністраторів та започаткувати курс для їх дистанційної підготовки, оскільки пілотний проект навчить лише 40 осіб, а в апаратах судів працює близько 33 тисяч осіб», - наголосив Руслан Кирилюк.

Керівник Проекту «Україна: справедливе правосуддя» Девід Майкл Вон подякував Голові Державної судової адміністрації України Руслану Кирилюку за інноваційність у підходах вирішення питань судового адміністрування та постійне бажання вдосконалюватись у процесах управління в судах.  

А за  півроку  планується повторна зустріч випускників програми, на якій прозвітують про те, які позитивні зміни відбулися в судах завдяки впровадженню отриманих знань та виконання заходів із поліпшення діяльності суду.