flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Апеляційного суду Київської області взяв участь у робочій нараді ВССУ

15 липня 2013, 09:42

Голова Апеляційного суду Київської області Олександр Гриненко взяв участь у робочій нараді з керівниками апеляційних судів України з питань застосування положень Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих слідчих (розшукових) дій та заходів забезпечення кримінального провадження. Нарада відбулася 11 липня у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ за участю представників ВССУ і, безпосередньо, голів обласних апеляційних судів.

Під час наради порушувалося питання суттєвого розширення функції суду щодо контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів сторін кримінального провадження під час досудового розслідування, а також запровадження з цією метою інституту слідчого судді як процесуальної фігури, яка спеціально уповноважена на здійснення такого контролю шляхом вирішення питань, пов’язаних з обмеженням конституційних прав і свобод осіб, та розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування, прокурора.

Зазначалося, що такий контроль передбачає застосування слідчим суддею низки заходів забезпечення кримінального провадження та розгляд клопотань про надання дозволу на проведення слідчих дій.

Крім того, виступаючі наголошували на особливостях розгляду слідчими суддями клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження й інші проблемні питання застосування положень КПК судами регіонів України. Звернули увагу на необхідність надання методичної допомоги із зазначеної теми судам першої інстанції.  

Керівникам апеляційних судів України під час засідання також було презентовано проект інформаційного листа «Про деякі особливості здійснення кримінального провадження щодо судді з урахуванням дотримання конституційної гарантії – незалежності та недоторканності суддів під час відправлення правосуддя», розробленого суддями судової палати у кримінальних справах ВССУ. Було запропоновано ознайомитися й надати свої пропозиції для врахування при доопрацюванні рекомендацій.

На основі представлених доповідей та обговорень учасники наради прийняли відповідні рішення. За результатами цього засідання наради зі слідчими суддями на місцях буде проведено роботу, підготовлено необхідні методичні рекомендації.

Водночас було вирішено в січні-лютому 2014 року повернутися до обговорюваної теми, а під час наступного засідання, що відбудеться у серпні 2013 року, розглянути питання застосування запобіжних заходів.