flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя – спікер Апеляційного суду Київської області Сушко Людмила Петрівна взяла участь у другому щорічному загальнонаціональному форумі «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці»

02 липня 2018, 11:28

       Відкритість діяльності суду – це фундаментальна складова становлення демократичної правової держави. Комунікація представників судової системи із представниками ЗМІ – шлях до розбудови незалежної судової влади в Україні.

      Так, 26 червня 2018 року у місті Києві пройшов другий щорічний загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці».  Організатори заходу - Верховний Суд, Вища рада правосуддя, Рада суддів України, Вища кваліфікаційна комісія суддів України, Державна судова адміністрація України, Національна школа суддів України, Центр демократії та верховенства права, ГО «Детектор медіа», Інститут масової інформації, Національна спілка журналістів України, за підтримки українсько – канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні.

         Від Апеляційного суду Київської області участь у заході взяла суддя-спікер Сушко Людмила Петрівна.

                                  

 

        Безперечно, відбулася масштабна зустріч представників судової влади, іноземних експертів, журналістів та редакторів провідних ЗМІ України.

      Метою заходу було  запровадження щорічного загальнонаціонального форуму для обговорення нагальних проблем взаємодії судів та ЗМІ, спільного вироблення, схвалення та впровадження правил співпраці, що ґрунтуються на взаємній підтримці незалежності судової влади та праві на свободу вираження.   

              

 

           Під час форуму обговорювалися проблемні питання взаємодії журналістів та судів, особливості доступу до судової інформації, налагодження комунікації між судами та ЗМІ, а також питання щодо відкритості суду відносно забезпечення гендерної рівності та недискримінації, нових підходів до комунікацій судів.

     Форум відбувався у формі п’яти панельних сесій та обговорень, які включали важливі питання ефективності взаємодії судів та журналістів, детально висвітлено питання про роль прес-секретаря та судді-спікера у налагодженні комунікації зі ЗМІ.

         Відкрив другий щорічний загальнонаціональний форум голова Вищої ради правосуддя Ігор Михайлович Бенедисюк.

     На його думку, комунікація із суспільством для судової влади не менш важлива і необхідна, ніж підвищення кваліфікації суддів "Відновити довіру до судової влади не вдасться до тих пір, допоки суди не донесуть до суспільства, що вони змінюються на краще і зробити це можуть тільки професійні журналісти".

     Учасники форуму мали змогу поділитися досвідом налагодження комунікації між судами і ЗМІ, обговорили нестандартні ситуації та можливості налагодження співпраці з журналістами. 

       Канадські колеги на прикладах  із своєї практики звернули увагу на проблемні питання досягнення відкритого діалогу з медіа.

         Учасники форуму не оминули увагою і офіційні сайти судів та вимоги до них, оскільки висвітлення новин у сучасних мережах Facebook  та Telegram дозволить громадянам своєчасно отримувати потрібну інформацію.

         Другий щорічний загальнонаціональний форум дозволив учасникам заходу отримати новий досвід, обговорити існуючі проблеми у налагодженні співпраці судів і ЗМІ.