flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

РЕЗУЛЬТАТИ ВИВЧЕННЯ СТАНУ ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОГО СУДУ ОБГОВОРЕНІ НА РОЗШИРЕНІЙ НАРАДІ В АПЕЛЯЦІЙНОМУ СУДІ

06 листопада 2013, 10:31

На  виконання плану роботи Апеляційного суду Київської області на ІІ півріччя 2013 року, відповідно до  наказу голови суду від 17 вересня 2013 року № 240, робоча група апеляційного суду в період з 23 по 27 вересня  вивчала  стан організації роботи та надавала методичну допомогу  Києво-Святошинському  районному суду. До складу робочої групи увійшли досвідчені спеціалісти  з різних напрямків діяльності суду: судді, помічники суддів та працівники апарату апеляційного суду, очолив  комісію заступник голови суду Олександр Шевченко.

 

29 жовтня 2013 року в Апеляційному суді Київської області відбулася розширена нарада за участю керівництва апеляційного суду, голів місцевих судів, членів робочої групи, представників територіального управління Державної судової адміністрації. Колектив Києво-Святошинського районного суду прибув на нараду майже у повному складі.

 

 

Керівник  робочої  групи Олександр Шевченко  розпочав обговорення результатів вивчення стану організації суду,  зазначивши, що вивчення стану організації роботи  Києво-Святошинського  районного суду мало  комплексний характер і охопило  такі   напрямки діяльності  як: організація роботи суду по забезпеченню розгляду  судових  справ  різних форм судочинства,  робота канцелярії, ведення статистичної  і аналітичної роботи,  організація прийому громадян, кадрова робота і забезпечення проходження державної служби, функціонування архівного підрозділу. Роботи комісії ставила за мету висвітлення проблемних питань, що виникають у щоденній роботі, а також надання пропозицій  і  методичних рекомендацій  щодо їх вирішення.

З детальним аналізом стану розгляду цивільних справ роботі  у Києво-Святошинському суді, основних проблем, що виникають у цивільному судочинстві і  шляхів усунення недоліків на цьому напрямку виступив суддя  Ярослав Мельник.

Судді  апеляційного суду Ірина Ященко та Раїса Гайдай доповіли про стан розгляду кримінальних справ і  проваджень, а також  справ про адміністративні правопорушення.  Основну увагу вони приділили причинам скасування вироків Києво-Святошинського суду  апеляційною інстанцією, а також проблемі дотримання процесуальних строків.

Про стан кадрової роботи та забезпечення проходження державної служби працівниками апарату зазначеного  суду, виявлені у процесі вивчення недоліки і шляхи їх усунення доповіла начальник відділу кадрової роботи і державної служби апеляційного суду  Марина Іонова.

Заступник начальника відділу діловодства Оксана Свінціцька ознайомила присутніх з організацією архівної справи  у Києво-Святошинському суді, відзначивши високий професійний рівень і сумлінне відношення до роботи завідуючої архівом.

Начальник відділу організаційного забезпечення голови апеляційного  суду і його заступників Олена Алімова виступила з доповіддю про стан організації діловодства та статистичної звітності в районному суді. Виявлені в процесі вивчення недоліки стосувалися насамперед недотримання вимоги щодо повного і своєчасного заповнення обліково-статистичних карток в автоматизованій системі документообігу суду, що потягло за собою невідповідність статистичних даних реальному стану правосуддя. В процесі надання методичної допомоги по організації діловодства в суді, працівники апарату мали можливість виправити інші розбіжності з інструкцією з діловодства і привести у відповідність до неї ведення контрольних журналів, реєстрів тощо.

В обговоренні результатів вивчення стану організації роботи Києво-Святошинського суду взяли участь і його працівники – голова суду Володимир Лисенко, його заступник Микола Коцюрба, судді Юрій Бурбела, Владислав Лисенко, Людмила Ковальчук, заступник керівника апарату Євгенія Орищенко. Вони відповіли на поставлені питання, доповіли про заходи по усуненню  виявлених  недоліків та шляхи подолання проблем, що виникають у щоденній роботі суду.

 

Підсумовуючи, голова апеляційного суду Олександр Гриненко зауважив, що недоліки, виявлені у роботі Києво-Святошинського районного суду є типовими для багатьох місцевих судів області, а тому ретельний  їх  аналіз на цій нараді допоможе виправити подібні помилки в організації роботи інших судів . Суттєвим недоліком в діяльності голови суду Лисенка В.В. є усунення від контролю за ефективністю діяльності апарату суду та його керівника. Таким чином, всупереч  вимогам ст..24 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», голова Києво-Святошинського суду не забезпечив  виконання апаратом районного суду своїх функцій  на належному рівні. Також О.Гриненко підкреслив, що голова суду – це перш за все професійний суддя і виконання ним  адміністративних обов’язків не повинно сприяти відстороненню від розгляду судових справ і приводити до зниження рівня кваліфікації судді. Натомість, необхідно посилити  роль заступника голови місцевого суду, чітко визначивши обсяг його функціональних обов’язків і завдань в організації роботи суду. Зазначивши, що показники роботи Києво-Святошинського районного суду потребують покращення, Олександр Гриненко побажав присутнім невпинно і наполегливо працювати над підвищенням якості роботи  усіх місцевих судів  Київської області.